Myter Om Hyperhidros (överdriven Svettning) – Docent Carl Swartling

Dr Carl Swartling, dermatolog och svettspecialist gästade nyligen i podcasten “Sjuka fakta” där han fick chans att berätta om överdriven svettning, hyperhidros och illaluktande svettning, bromhidros. 

Han pratade om hur han var med om att ta fram b. toxin som behandling för hyperhidros. Dessförinnan användes mest jontofores men även operationen som kallas sympatektomi där man klipper eller sätter klipps på nerver som är kopplade till svettkörtlarna. Sympatektomier var dock förknippade med flera allvarliga biverkningar och risker såsom till exempel svår kompensatorisk svettning och de utförs inte längre i Sverige sedan många år.

Docent Carl Swartling har hjälpt patienter med hyperhidros – kraftig svettning i flera år

Dr Swartling, eller Calle som de som känner honom säger, är en mycket erfaren och kunnig läkare med stor empati för sina patienter. Han har varit med och utbildat personalen på bland annat Svettmottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Han har på många sätt bidragit till forskning kring hyperhidros och får anses ledande i världen när det gäller behandling av multifokal hyperhidros. 

Att lyssna på Calle när han, med passion, pratar om sina patienter och möjliga behandlingar är en fröjd. Dock så slår det mig efter en stund att jag fortfarande idag har så svårt att förstå varför det är så svårt att få kunskap om svettproblem att nå ut till allmänhet och vårdpersonal. 

Myter om Svett – Docent Carl Swartling

Hyperhidros medvetenhet

Vi på Hidroxa får ofta mail från människor runt om i världen som precis insett att hyperhidros eller andra svettproblem är ett medicinskt tillstånd som är behandlingsbart. Vi får även mycket mail där folk skriver att de är skeptiska till jontofores eller b. toxin som behandlingsmetod. De har ju testat “allt” så varför skulle detta fungera? Slutligen får vi även många mail från person som testat jontofores och som är chockade över att det faktiskt fungerar. “Varför visste jag inte detta här för 10 år sedan?”

Det känns så svårt att förstå att trots internet och all kunskap som finns där en google-sökning bort så är kunskapen om svettbesvär bland allmänhet, patienter och sjukvårdspersonal fortfarande mycket låg.

Jag antar att det handlar om ett inslag av sund skepticism och källkritik. Vi matas ständigt med massa reklam och annonser som lovar oss guld och gröna skogar, som kostar skjortan och som inte gör någon lyckligare. När man är ett företag som säljer en maskin “som använder el och vatten för att få bort svettningar” så är det kanske inte så konstigt att man snabbt blir ihopklumpad med tv-shop och andra tvivelaktiga informationskanaler.

Det är stundtals väldigt frustrerande att veta att man sitter inne med kunskap och en behandlingsform som kan hjälpa många men informationen når inte fram till dem eller så når den fram men framstår som så oseriös och otrolig att den avfärdas.

Det är något som vi på Hidroxa jobbar med hela tiden.

Tack Calle för att du är en så grym läkare, som bryr dig om dina patienter. Tack för allt du gjort för hyperhidrosvården. Vi på Hidroxa fortsätter kämpa med att sprida kunskap om hyperhidros och jontofores.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *