”Jag lämnar fotspår efter mig…”

“Jag lämnar fotspår efter mig när jag går barfota eller med strumpor på”. Så sa en av våra vänner som lider av hyperhidros på fötterna. Hon berättade att det alltid blev blöta märken på golvet efter henne vilket hon upplevde som mycket pinsamt. Detta får henne att i största möjliga mån undvika att ta av sig skorna tillsammans med andra, vilket såklart kräver en hel del planering. Hon berättar att hon många gånger har tackat nej till sociala tillställningar pga sin fotsvett.

Överdriven svettning på fötterna, plantar hyperhidros, debuterar ofta tidigt, redan i barndomen men kan uppkomma närsomhelst i livet. Ofta, men inte alltid, i kombination med överdriven handsvett.

Ett problem med svett från fötter (och även armhålor) är att den, skillnad från svett på många andra ställen ofta luktar illa, vilket ökar på problematiken för den som lider av överdrivet svettiga fötter. Många som läser detta tänker säkert: Ja men jag har också fotsvett. Man måste bara ta hand om sin personliga hygien. Ja, de flesta har någon form av fotsvett, mer eller mindre besvärande, men hyperhidros kallas det först när det handlar kraftiga svettningar utan egentlig anledning. T.ex. när man får upp på morgonen och svetten ganka snart börja bilda droppar eller rinna längs fötterna, så kan det vara för en person med hyperhidros. Många med överdriven fotsvett beskriver att de alltid måste bära strumpor för att suga upp svetten och att det känns som att svetten aktiveras extra när de är barfota. De beskriver att skor blir förstörda snabbt vilket blir en stor kostnad. Men störst är såklart det sociala handikappet. Som med andra former av hyperhidros så går det inte att bota men det kan behandlas på diverse olika sätt. En del, även om de är få, har hjälp av Aluminiumklorid t.ex. Absolut torr eller STOP 24. Fotkrämen sägs vara bäst för fötterna. En del har läst på internet att Aluminiumklorid kan ge cancer men oss veterligen finns det inga vetenskapliga studier som styrker det och dessutom säljs preparaten receptfritt på svenska Apotek, vilket inte torde vara fallet om det var bevisat cancerogent. Man kan behandla hyperhidros på fötterna med Botulinumtoxininjektioner. Dock har det visat sig att det i många fall blir kort duration på effekten på just fötter utan att man egentligen vet varför. 2 månaders effekt är inte ovanligt. Man får inte behandlas oftare än var 3:e månad eftersom det då finns risk att man blir immun mot behandlingen, att den alltså slutar fungera. Jontofores är en behandlingsmetod som hjälper mot överdriven svettning på händer och fötter och kan vara ett alternativ då injektionsbehandlingar inte är möjligt eller t.ex. För att förlänga effekten av injektionerna. Läs mer om jontofores här. Vissa tycker att de blir hjälpta av medicin såsom Oxybutynin men dessa tabletter är ofta förknippade med mycket biverkningar allt ifrån muntorrhet och förstoppning till huvudvärk och rent av förvirring. Rekommendationen för dessa mediciner är därför att undvika dagligt bruk och att endast ta medicinen vid behov.