Hyperhidrosis awareness month – 3 mindre kända fakta om överdriven svettning

November är känd för sina flera hälsokampanjer.

Den mest kända är ”No-Shave November” som har som mål att öka medvetenheten om cancer. Inom hyperhidroskretsar är November också en favoritmånad på året, känd som hyperhidros awareness month.

Snacket kring överdriven svettning sprids mest vid denna tid på året. Som ett familjeföretag med människor nära oss som lider av hyperhidros, arbetar vi hårt för att sprida kunskap om problematiken med överdriven svettning.

Varje steg framåt för att utbilda så många människor som möjligt om detta tillstånd kan ge en chans för någon att hitta rätt behandling.

hyperhidros

Genom åren har vi fått chansen att arbeta med  frågan tillsammans med många duktiga personer från Sverige och Skandinavien

Vi har nu utvidgat vårt uppdrag till att sprida medvetenhet om hyperhidros till att gälla hela världen, så att fler patienter kan få chansen att få rätt diagnos och information.

Tyvärr finns det inte en behandling om fungerar för alla, utan det är individuelt. 

Vi anser att  varje person, vars livskvalitet är skadad på grund av överdriven svettning, förtjänar korrekt information om behandlingsalternativ för hyperhidros.

Dom bakomliggande mekanismerna till hyperhidros är idag inte helt säkerställda, forskning på området pågår, här är en sammanställning av 3 mindre känd fakta om överdriven svettning.

1. Det tysta handikappet

Visste du att diagnosen överdriven svettning också kallas ”Det tysta handikappet”?

Föreställ dig att du inte kan välja de kläder du gillar, Ta folk i hand, välja den karriär du önskar.  Föreställ dig att känna dig stressad nästan hela tiden.

Det är bara ett lager av hur svettning utöver det normala påverkar dem som drabbas av detta tillstånd.

Om du inte känner till den här diagnosen kanske namnet ”tyst handikapp” inte är uppenbart, för människor som påverkas av det, brukar inte prata om det.

Det kan vara väldigt upprörande att kämpa dagligen med grundläggande uppgifter, och det är ännu svårare att känna känna obehag eller skämmas, samt att vara tyst om det och hantera det på egen hand.

2. Den exakta orsaken till primär hyperhidros är fortfarande inte känd

Detta faktum kanske inte är konstigt för dig om du känner till hyperhidros. Men om du precis har börjat läsa på om ämnet kan det vara svårt att tro att det medicinska tillståndet som drabbar så många människor fortfarande är så oförklarligt.

Människor som drabbats av denna typ av överdriven svettning har tyvärr upprepade gånger hört saker som: ”Det är för att du är stressad” eller ”Det är bara puberteten, det kommer att passera.” eller till och med ”Det beror på att du är överviktig”.

svettning

Ibland kan orsakerna ovan öka svettningen men de är inte orsaken till primär hyperhidros.

Dessa människor har ofta försökt gå ner i vikt och har gjort allt för att inte känna sig stressade och förbättra sin hälsa, men deras svettproblem kvarstår.

Flera medicinska studier tyder på att ett ärftlighet, åtminstone delvis, kan vara en orsak till överföring av svettmönster, men mer forskning behövs inom detta område.

3. Mer än 250 miljoner människor i världen lider av överdriven svettning

Eftersom mdet kallas det tysta handikappet och information inte sprids tillräckligt bland hälso- och sjukvårdspersonal, är antalet personer som lider av extrem svettning och inte får hjälp överraskande stort.

Detta antal är tio gånger befolkningen i Australien.

Tyvärr är en stor mängd människor som ingår i denna siffra inte medvetna om att det finns hjälp att få.

Vissa av dem är inte ens medvetna om att deras tillstånd att svettas för mycket är ett medicinskt tillstånd.

Andra vet att den höga svettnivån inte är normal men de vet inte att det finns kliniker som de kan kontakta och få en diagnos och behandling.

Tiden Hyperhidros awareness month är ett fantastiskt tillfälle att sprida kunskap om denna skambelagda sjukdom som allvarligt kan skada människors livskvalitet.

Vad kan du göra för att öka medvetenheten om hyperhidros?

Om du drabbas av hyperhidros kan du gå med i patientföreningen för hyperhidros i ditt land / din region.

Fler medlemmar stärker möjligheten att driva frågan om patienter med hyperhidros där du bor.

Om du känner dig bekväm att prata om ditt lidande och problem med hyperhidros med din omgivning kan det hjälpa till att normalisera tillståndet och få andra med hyperhidros att öppna sig.

Om du har en person nära dig som påverkas av hyperhidros är det viktigt att lära dig hur du kommunicerar med dina nära och kära om deras tillstånd.

Det är viktigt att inte anklaga dina nära och kära för att vara ansvariga för sin situation pga de är stressade eller överviktiga etc.

Vi försöker sprida så mycket kunskap som möjligt på vår blogg, webbplats och sociala medier.

När vi började hjälpa människor med hyperhidros var vår utgångspunkt Norden, där Emmili Yoshiguchi tillsammans med Dr Sandra Eriksson Mirkovic driver Svettpoden (The Sweat Podcast) och behandlade frågor kopplade till detta tillstånd.

Vi hoppas att en engelsk version av denna podcast snart kommer att finnas tillgänglig. Tillsammans kan vi göra skillnad och se till att alla som drabbas av hyperhidros får rätt diagnos, rätt information och bra hjälp.

Artikeln är medicinskt granskad av Sandra Eriksson Mirkovic, leg. Läkare med specialintresse för hyperhidros.