Det tysta handikappet

Som vi skriver på vår hemsida hidroxa.se “Om oss” så är vi ett litet familjeföretag som grundades 2015. Vi säljer “svettmaskiner”, eller jontoforesmaskiner med “finare” namn, på nätet.

“Svettmaskin” tänker du säkert nu, vad sjutton är det? För att kunna förklara det så måste vi backa bandet lite och prata om något som heter hyperhidros och varför svettmaskiner behövs överhuvudtaget.

Alla människor, förutom några få undantag, svettas. Det är livsviktigt för att vi ska kunna reglera vår kroppstemperatur. Som alla andra funktioner i kroppen kan det ibland bli fel. Man kan svettas för lite, eller som vi ska skriva om idag, för mycket. När man har en överdriven svettning som man lider av så kallas det hyperhidros. Mellan 1-3% av jordens befolkning lider av hyperhidros. Många reagerar med skratt första gången de hör talas om överdriven svettning. Att svettas mycket, hur jobbigt kan det vara? Väldigt jobbigt, ska det visa sig, om man pratar med de som är drabbade. Om man lyckas få tag på någon, det vill säga. För även om sjukdomen är väldigt vanlig, rent av en folksjukdom så håller sig de drabbade under radarn i den mån det går. De skäms. Att svettas mycket, att kanske också lukta svett, det är att vara ofräsch, säkert duschar man för sällan. Så brukar reaktionerna vara eftersom nästan ingen känner till diagnosen hyperhidros, inte heller sjukvården. De gånger som en person med hyperhidros söker vård blir de ofta missförstådda, misstrodda eller bortviftade. Detta förstärker såklart beteendet att smussla med sina besvär och att göra allt som går för att dölja dem.

Hyperhidros är i dagsläget inte botbart men kan behandlas med en rad olika metoder där jontofores är en. Vi kommer att skriva mer detaljerat om olika behandlingsmetoder längre fram.

I den här bloggen så kommer vi att skriva om allting som rör hyperhidros och vi hoppas att bloggen kan fylla den kunskapsluckan vad gäller hyperhidros som finns i samhället och på internet idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *